Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: БУТИ ЧИ НЕ БУТИ ГАО

БУТИ ЧИ НЕ БУТИ ГАО 5 months 3 weeks ago #914

  • Anonymous
  • Anonymous's Avatar
БУТИ ЧИ НЕ БУТИ ГАО

Шановні колеги,

Я пишу «БУТИ АБО НЕ БУТИ ГАО» з висоти мого життєвого досвіду. Я переживаю у своєму житті 2-у війну (мені 83), я ветеран (61 рік у ГАО), не дурень (доктор наук). Який не має амбіцій, мені немає сенсу брехати, не боюся говорити правду, хоча правда - небезпечна річ - знаю з досвіду.

Висловлю свою думку про ГАО та його майбутнє. Це моя думка, панове. Думок потребує лише здорове суспільство.

Війна – «казус беллі», що поклала край ГАО. ГАО продовжує існувати тільки в уяві начальства та кількох прудких осіб.

Велике питання – чи повернуться співробітники ГАО після війни. Чи захочуть працювати далі за 3000 – 5000 грн?

Перше, що потрібно з'ясувати – опитати науковців, чи погодяться вони далі працювати у ГАО по-справжньому. Якщо набереться 50 – є перспектива. Інститутів із менше 50 наукових співробітників не буває.

Далі – потрібна стратегія.

Академік Федоров, колишній директор ГАО говорив: «Астрономи бувають 3-х сортів: спостерігачі, теоретики та інтерпретатори». Інтерпретатори — це не спостерігачі і не в злагоді з теорією. Вони як тлумачі снів (interpreter [англ.] - тлумач). Пропорційно 33% їх слід зберегти. Хоча є тенденція всіх зробити інтерпретаторами.

Як організувати науку в ГАО: мають бути групи щонайменше по п'ять осіб. У групі має бути лідер.

Це вимагатиме суттєвої перебудови структури ГАО. З колишньою «радянщиною» та бюрократією треба буде покінчити. Ми йдемо до Європи. Все має бути по-європейськи.

Директор має бути з молодих (Яцків став директором у 35). «Дідів» у керівництві наукою в Академії та ГАО треба виключити. У ГАО є молоді таланти, вони пішли за кордон. Вони мають повернутися та допомогти відновити науку в ГАО. Батьківщина вимагає від них допомоги, козацької натури. Інакше їх треба викреслити з пам'яті та забути.

Суспільство може обговорювати, які будуть групи, лідери. Потрібно зберегти науку у ГАО. Якщо вона скінчиться зараз, ГАО зникне назавжди. І жодної науки світового класу. Нині важливо зберегти, відновити із того, що залишилося. Решта потім.

Мій учитель Йосип Шкловський, читаючи нам курси у Київському університеті, казав: «Хто не знає світової літератури та мистецтва нічого не зробить у науці».

Наведу цитату з Курта Воннегута («Колиска для кішки»).

«Настане день, настане година, настане всьому кінець.
І нам доведеться все повернути, що у борг нам дав Творець.
І якщо ми, Його кляня, здіймемо шум і виття,
Він тільки посміхнеться, хитаючи головою».

Борис Жиляєв

06.11.23






БЫТЬ ИЛИ НЕ БЫТЬ ГАО

Уважаемые коллеги,

Я пишу «БЫТЬ ИЛИ НЕ БЫТЬ ГАО» с высоты моего жизненного опыта. Я переживаю в своей жизни 2-ю войну (мне 83), я ветеран (61 год в ГАО), не дурак (доктор наук). Не имеющий амбиций, мне нет смысла врать, не боюсь говорить правду, хотя правда – опасная вещь - знаю по опыту.

Выскажу свое мнение о ГАО и его будущем. Это мое мнение, господа. В мнениях нуждается только здоровое общество.

Война – «казус белли», положившая конец ГАО. ГАО продолжает существовать только в воображении начальства и нескольких прытких особ.

Большой вопрос - вернутся ли сотрудники ГАО после войны. Захотят ли работать дальше за 3000 – 5000 грн?

Первое, что нужно выяснить – опросить научных работников, согласятся ли они далее работать в ГАО по-настоящему. Если наберётся 50 – есть перспектива. Институтов с меньше 50 научных сотрудников не бывает.

Далее – нужна стратегия.

Академик Федоров, бывший директор ГАО говорил: «Астрономы бывают 3-х сортов: наблюдатели, теоретики и интерпретаторы». Интерпретаторы — это не наблюдатели и не в ладах с теорией. Они как толкователи снов (interpreter [англ.] – истолкователь). Пропорционально 33% их нужно сохранить. Хотя есть тенденция всех сделать интерпретаторами.

Как организовать науку в ГАО: должны быть группы, минимум по пять человек. В группе должен быть лидер.

Это потребует существенной перестройки структуры ГАО. С прежней «радянщиной» и бюрократией нужно будет покончить. Мы идем в Европу. Всё должно быть по-европейски.

Директор должен быть из молодых (Яцкив стал директором в 35). «Дедов» в руководстве наукой в Академии и ГАО нужно исключить. В ГАО есть молодые таланты, они ушли за рубеж. Они должны вернуться и помочь восстановить науку в ГАО. Родина требует от них помощи, казацкой натуры. Иначе их нужно вычеркнуть из памяти и забыть.

Общество может обсуждать какие будут группы, лидеры. Нужно сохранить науку в ГАО. Если она кончится сейчас, ГАО исчезнет навсегда. И никакой науки мирового класса. Сейчас важно сохранить, восстановить из того, что осталось. Остальное потом.

Мой учитель Иосиф Шкловский, читая нам курсы в Киевском университете, говорил: «Кто не знает мировой литературы и искусства ничего не сделает в науке».

Приведу цитату из Курта Воннегута («Колыбель для кошки»).

«Настанет день, настанет час, придет всему конец.
И нам придется всё вернуть, что в долг нам дал Творец.
И если мы, Его кляня, поднимем шум и вой,
Он только улыбнется, качая головой».

Борис Жиляев

06.11.23
Attachments:
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.117 seconds
Powered by Kunena Forum